welcomE in hoLIdAY LAND

CLICK ON THE HOTSPOTS FOR THE DESIRED PROVINCE

Ootmarsum

OOTMARSUM WEATHER

Openluchtmuseum Ootmarsum

Welkom in het Openluchtmuseum Ootmarsum, een betoverende reis door de geschiedenis en het erfgoed van Twente, gelegen te midden van de serene landschappen van het oosten van Nederland. Dit levendige museum biedt bezoekers de mogelijkheid om een stap terug in de tijd te zetten en het leven in vroegere tijden te ervaren.

Wandel door de schilderachtige straten van het Openluchtmuseum en ontdek authentieke boerderijen, ambachtelijke werkplaatsen en historische gebouwen die een beeld geven van het leven in Twente door de eeuwen heen. Bewonder de traditionele vakwerkhuizen, molens en schuren, en leer meer over de ambachten en gebruiken die de streek hebben gevormd.

Een hoogtepunt van een bezoek aan het Openluchtmuseum is het ontmoeten van de bewoners in klederdracht, die ambachten demonstreren en verhalen delen over het leven in vroegere tijden. Van het bakken van brood in een ouderwetse bakoven tot het maken van klompen en manden, de ambachtslieden brengen de geschiedenis tot leven met hun vakmanschap en enthousiasme.

Voor kinderen biedt het Openluchtmuseum tal van activiteiten en workshops waar ze kunnen kennismaken met traditionele ambachten en spelletjes uit het verleden. Van het melken van koeien tot het maken van kaarsen en kaas, er is genoeg te ontdekken en te beleven voor jong en oud.

Naast zijn rijke erfgoed, organiseert het Openluchtmuseum ook regelmatig evenementen en festivals die bezoekers een kijkje geven in het traditionele leven van Twente. Van ambachtelijke markten tot muzikale optredens en folkloristische dansen, er is altijd iets te doen en te zien in het museum.

Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, cultuur of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, het Openluchtmuseum Ootmarsum biedt een boeiende en leerzame reis door de tijd. Kom langs en laat je betoveren door de charme en het erfgoed van Twente, zoals je het nergens anders zult vinden.

Welkom in Ootmarsum, een charmant stadje gelegen in het oosten van Nederland, dat bekend staat om zijn pittoreske straatjes, historische architectuur en levendige kunstscene. Ootmarsum, ook wel “Het Siepelstadje” genoemd vanwege zijn rijke traditie in de teelt van uien, verwelkomt bezoekers met zijn authentieke sfeer en gastvrije gemeenschap.

Wandel door de kronkelende straatjes van het historische centrum van Ootmarsum en laat je betoverend door de prachtige vakwerkhuizen, gezellige en eeuwenoude kerken plein die getuigen van de rijke geschiedenis van de stad. Onder de bewonderde St. Simon en Judaskerk, met zijn imposante toren die hoog boven de stad uittorent, en geniet van de serene sfeer van het zonnige landschap.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Ootmarsum is de levendige kunstscene van de stad. Ootmarsum staat bekend als een broedplaats voor kunstenaars en ambachtslieden, met tal van galerieën, ateliers en uitstekende winkels die een ras scala aan kunst en ambachten tientoonstellen. Ontdek lokale schilderijen, keramiek, glaskunst en meer, en maak kennis met de creatieve geest die het karakter van de stad zo levendig maakt.

Voor natuurliefhebbers biedt de omgeving van Ootmarsum prachtige mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Verken de groene heuvels, uitgestrekte bossen en onverwachte landschappen van Twente, en geniet van de rust en stilte van het platteland.

Ootmarsum viert ook zijn rijke tradities en folklore met verschillende jaarlijkse evenementen, zoals de Siepelmarkt en het afgewerkt Siepelrock festival, waar bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten, ambachten en muziek in een feestelijke sfeer.

Of je nu komt voor de kunst, de geschiedenis of gewoon om te genieten van de charmante sfeer, een bezoek aan Ootmarsum is een indrukwekkende ervaring die je niet snel zult vergeten. Kom langs en laat je inspirerende door de schoonheid en de warmte van dit bijzondere stadje in het oosten van Nederland.

De geschiedenis van Ootmarsum, gaat terug tot ver voorbij de middeleeuwen. Oorspronkelijk een nederzetting van de Saksen, heeft Ootmarsum door de eeuwen heen een rijke en gevarieerde geschiedenis gekend.

De vroegste sporen van menselijke bewoning in het gebied dateren van duizenden jaren geleden, toen de regio werd bewoond door prehistorische volkeren. Archeologische vondsten, zoals grafheuvels en urnenvelden, getuigen van deze vroege bewoning en bieden inzicht in het leven van de mensen die hier ooit hebben geleefd.

In de vroege middeleeuwen groeide Ootmarsum uit tot een bloeiende handelsnederzetting, gelegen aan de handelsroutes die door het gebied liepen. De stad profiteerde van zijn strategische ligging aan de rand van het machtige Heilige Roomse Rijk en werd een belangrijk centrum van handel en ambachtelijke productie.

In de loop der eeuwen heeft Ootmarsum veel tumult en veranderingen meegemaakt. Het werd verschillende keren getroffen door oorlogen, belegeringen en rampen, maar wist altijd weer op te krabbelen en zijn positie als een welvarende stad te behouden.

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Ootmarsum was de opkomst van de textielindustrie in de 17e en 18e eeuw. De stad bloeide op als een centrum van textielproductie en handel, en vele welgestelde kooplieden en fabrikanten bouwden prachtige herenhuizen en landgoederen in en rond de stad.

Vandaag de dag is Ootmarsum een levendig stadje dat zijn rijke geschiedenis en erfgoed koestert. De historische binnenstad, met zijn charmante straatjes en monumentale gebouwen, trekt jaarlijks vele bezoekers die komen om te genieten van de authentieke sfeer en de culturele rijkdom van de stad.

Met zijn eeuwenoude tradities, levendige kunstscene en prachtige landschappen, blijft Ootmarsum een bron van inspiratie en verwondering voor zowel de lokale bevolking als voor bezoekers van buitenaf. Als een levend monument van het verleden, blijft Ootmarsum een trotse getuige van de geschiedenis en een baken van de Twentse identiteit.

Het wapen van Ootmarsum werd op 24 november 1819 per besluit door de Hoge Raad van Adel aan de Overijsselse gemeente Ootmarsum bevestigd. Vanaf 2001 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Ootmarsum, samen met de gemeenten Weerselo en Denekamp opging in een nieuwe gemeente. Deze gemeente werd eerst nog Denekamp genoemd. Op 1 juni 2002 werd de naam van deze gemeente gewijzigd in Dinkelland. Het wapen van Dinkelland is gebaseerd op hetzelfde wapen als de wapens van Ootmarsum en Denekamp.

 - 
Chinese (Simplified)
 - 
zh-CN
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Spanish
 - 
es