ARNHEM
De Eusebiuskerk
De Eusebiuskerk ofwel de Grote kerk in Arnhem is de grootste en voornaamste protestantse kerk van Arnhem.
De kerk hoorde tot aan de beeldenstorm, die in Arnhem plaatsvond in 1578-1579, tot de Rooms-Katholieke Kerk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad het toneel van de Slag om Arnhem, een historische luchtlanding en veldslag die van 17 tot 25 september 194 plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. De Eusebiuskerk stond middenin de vuurlinie en werd vrijwel volledig verwoest. Alleen de kapotgeschoten toren stak nog boven de ruïnes van de stad uit. Na de oorlog werd de kerk via een duurzame restauratie (1947-1964) opnieuw gebouwd. dominant wordt de zichtbare kerk als nationaal icoon van de wederopbouw.
Musis Sacrum ,Het Culturele Hart van de Stad
Musis Sacrum, vaak simpelweg Musis genoemd, is een iconisch concertgebouw en cultureel centrum in Arnhem. Gelegen aan de Velperplein, vormt het al sinds de opening in 1847 een belangrijk onderdeel van het culturele leven in de stad. Het gebouw is een prachtige mix van historische grandeur en moderne faciliteiten, na diverse renovaties die het in de loop der jaren heeft ondergaan.
Musis Sacrum staat bekend om zijn uitstekende akoestiek en biedt een breed scala aan voorstellingen, variërend van klassieke muziek tot moderne optredens, theaterproducties en andere culturele evenementen. Het gebouw is de thuisbasis van Het Gelders Orkest, een gerenommeerd symfonieorkest dat hier regelmatig optreedt.
De meest recente renovatie, voltooid in 2017, heeft het gebouw gemoderniseerd en uitgebreid, met behoud van de historische charme. De Grote Zaal, met zijn indrukwekkende interieur, is een van de hoogtepunten van Musis Sacrum. Daarnaast biedt het complex diverse kleinere zalen en ruimtes die geschikt zijn voor uiteenlopende evenementen.
Musis Sacrum speelt een cruciale rol in het culturele leven van Arnhem en omstreken en trekt bezoekers van binnen en buiten de regio. Het gebouw fungeert niet alleen als concertzaal, maar ook als ontmoetingsplaats voor kunst- en cultuurliefhebbers.
Met een rijke geschiedenis en een toekomstgerichte visie blijft Musis Sacrum een centraal punt voor cultuur en muziek in Arnhem, waar traditioneel erfgoed en moderne kunst hand in hand gaan.
Slag om arnhem
De Slag om Arnhem vond plaats in september 1944 en was onderdeel van Operatie Market Garden, een ambitieuze geallieerde militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel van Operatie Market Garden was om door Nederland op te rukken en de Rijn over te steken, om zo de Duitse linies te doorbreken en de oorlog snel te beëindigen. De operatie was een combinatie van een luchtlanding, uitgevoerd door luchtlandingstroepen, en een grondoffensief door gepantserde eenheden.
Arnhem, een strategische stad aan de Rijn, was een cruciale locatie voor deze operatie. De Slag om Arnhem begon op 17 september 1944, toen Britse, Poolse en Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Arnhem werden gedropt. De Britse 1e Luchtlandingsdivisie kreeg de opdracht om de brug over de Rijn in Arnhem te veroveren en vast te houden totdat de grondtroepen hen konden bereiken.
De geallieerde parachutisten stonden echter tegenover onverwacht sterke Duitse troepen, waaronder de 9e en 10e SS-Pantserdivisies. Ondanks hun moedige verzet konden de Britten de brug niet behouden. Slechts een kleine eenheid onder leiding van luitenant-kolonel John Frost bereikte de brug, maar na enkele dagen van hevige gevechten werden ze omsingeld en gedwongen zich over te geven.
De grondtroepen, die via Eindhoven en Nijmegen oprukten, werden vertraagd door zware weerstand en wisten Arnhem niet op tijd te bereiken. Op 25 september werd de overgebleven luchtlandingstroepen bevolen zich terug te trekken. De Slag om Arnhem eindigde in een nederlaag voor de geallieerden.
Deze mislukking betekende dat de geallieerden de Rijn niet konden oversteken en dat de oorlog in Europa nog maanden zou voortduren. Arnhem werd bijna volledig verwoest, en duizenden soldaten en burgers verloren hun leven.
oorlogsmuseum
Zegels uit 1281 en daaropvolgende eeuwen vertonen al dubbele adelaars; in de 17e eeuw komt de adelaar op een schild te staan. Mogelijk is het wapen afgeleid van het wapen van de familie Van Arnhem. Dat wapen bestond uit een zilveren schild met daarop een rode eenkoppige adelaar. De familie heeft verscheidene hoge functies bekleed aan het hof van verschillende keizers en ook in de raad van de stad Arnhem. Het huidige wapen werd op 26 april 1815 door de toenmalige burgemeester van de gemeente Arnhem, Mr. A.A. Gaymans, aangevraagd..
trolleybussen
In Arnhem rijden trolleybussen. Arnhem is de enige stad in Nederland met een trolleybusnetwerk. Dit systeem bestaat sinds 1949 en maakt gebruik van elektrisch aangedreven bussen die stroom ontvangen via bovenleidingen. Het trolleybussysteem is een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in Arnhem en wordt gezien als een milieuvriendelijk alternatief voor dieselbussen omdat het geen directe uitstoot heeft.
Het netwerk in Arnhem heeft verschillende lijnen die de stad en omliggende gebieden bedienen. Het systeem wordt voortdurend gemoderniseerd, en er wordt gewerkt aan hybride bussen die zowel op stroom uit de bovenleiding als op batterijen kunnen rijden, wat de flexibiliteit vergroot en het netwerk toekomstbestendig maakt.