welcomE in hoLIdAY LAND

CLICK ON THE HOTSPOTS FOR THE DESIRED PROVINCE

Klik hierboven op de knop 
en vind de dichtsbijzijnde koffieshop

culemborg

CULEMBORG WEATHER

Binnenpoort of Lanxmeerpoort

De Binnenpoort of Lanxmeerpoort, is de enige nog staande stadspoort in de vestingstad Culemborg in de Nederlandse provincie Gelderland. De grachten en restanten van de stadsmuur in de binnenstad van Culemborg zijn uit de veertiende eeuw. Net als de monumentale Binnenpoort, de laatste stadspoort. Nog altijd zijn de sleuven zichtbaar waardoor een valhek kan worden neergelaten. De poort heeft een hoogte van 37,3 meter.

De oorspronkelijk ‘Lanxmeerpoort’ uit 1318 hoort bij de ommuring van het oudste stadsdeel rondom het grote marktplein. De muren boden bescherming tegen rondtrekkende bendes en het geweld van talrijke oorlogjes die werden uitgevochten in dit grensgebied tussen Utrecht, Holland, Gelre en Brabant.

Alleen via de zeven stadspoorten kon men de stad in of uit. Om 21.55 uur luidt (nog altijd) de papklok. Een waarschuwing voor het sluiten van de poorten om 22.00 uur. Na een laatste bord pap is het tijd om naar bed te gaan.

Culemborg is een historische stad in de provincie Gelderland, Nederland. Gelegen aan de rivier de Lek, heeft Culemborg een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De stad kreeg stadsrechten in 1318 en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum dankzij de gunstige ligging aan de rivier.
Een van de meest opvallende kenmerken van Culemborg is de goed bewaarde binnenstad, met vele monumentale panden en historische gebouwen. De stadsmuur en de oude stadspoorten herinneren aan het verleden als versterkte stad. De Grote of Barbarakerk, gebouwd in de 14e eeuw, is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en een belangrijk herkenningspunt in de stad.
Culemborg heeft ook een bloeiende gemeenschap en biedt diverse culturele en recreatieve activiteiten. Het Elisabeth Weeshuis Museum is een bezoek waard en geeft inzicht in de geschiedenis van het weeshuis en het dagelijks leven in vroegere tijden. Daarnaast zijn er verschillende festivals en evenementen, zoals het jaarlijkse Culemborg Blues Festival, dat muziekliefhebbers uit het hele land trekt.
De stad combineert haar historische charme met moderne voorzieningen en een levendige gemeenschap. Met haar schilderachtige omgeving, rijke erfgoed en gastvrije sfeer, is Culemborg een bijzondere plek die zowel bewoners als bezoekers veel te bieden heeft.

Het was Jan I van Culemborg die in 1308 tijdens zijn tweede huwelijk hertrouwde met zijn achternicht Agnes Pieternel (Petronella) van Zuylen van Abcoude. Volgens de schrijver Voet was het juist zijn vader Jan van Culemborg (die in 1318 stadsrechten aan Culemborg verleende) die het wapen van zijn vader (van Beusichem) liet vervangen. Door het wapen van zijn moeder Johanna van Zuilen aan te nemen, maar de kleuren te veranderen in rode zuilen op een gouden veld. Wie nu precies het wapen aannam is niet duidelijk, wel blijken er familiebanden tussen de families te zijn. Daarmee een mogelijke verklaring van de drie zuilen in het wapen van Culemborg. Op 20 juli 1816 werd het wapen bevestigd aan Culemborg.

 - 
Chinese (Simplified)
 - 
zh-CN
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Spanish
 - 
es