welcomE in hoLIdAY LAND

CLICK ON THE HOTSPOTS FOR THE DESIRED PROVINCE

Klik hierboven op de knop 
en vind de dichtsbijzijnde koffieshop

Meppel

MEPPEL WEATHER

Emmabrug

Een omstreeks 1929 gebouwde ophaalbrugvan het Amsterdamse type, bekend als Emmabrug of Tipbrug, over de oude loop van de Hoogeveense Vaart. De waterweg vormt een onderdeel van de grachtengordel rond het centrumgebied van Meppel. Het oorspronkelijk bij de brug behorende brugwachtershuisje, gecombineerd met een urinoir, is in de jaren ’90 van de twintigste eeuw gesloopt. De in 2003 gerestaureerde brug ligt beeldbepalend aan de Prinsengracht en is van belang voor de geschiedenis van de infrastructurele en civieltechnische ontwikkelingen uit de jaren twintig van de vorige eeuw in Drenthe.

Meppel werd al in 1141 genoemd in een oorkonde, maar in die tijd was het niet meer dan een kleine boerderijen. In 1422 werd Meppel als een zelfstandig kerspel afgescheiden van Kolderveen en toen mocht men een kerk bouwen. Deze Grote of Mariakerk staat nog steeds, al is er in de loop der eeuwen veel aan verandering. De plaats was niet meer dan een dorp. Meppel kwam in de 16e eeuw tot bloei dankzij de turfafgravingen in Noord-Nederland; de stad was een belangrijke doorvoerhaven vanwege de verbinding met de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart aan de ene kant en het Meppelerdiep aan de andere kant. Via het Meppelerdiep kon bij Zwartsluis de Zuiderzee bereikt worden. Langs deze weg werd vanuit heel Drenthe de grasmat uitgevoerd naar het westen van het land.
In de 17e en 18e eeuw hadden zich veel binnenschippers in de plaats, die in 1644 van de drost van Drenthe stadsrechten kregen en inmiddels meer dan duizend inwoners telde. In 1809 kreeg Meppel van Lodewijk Napoleon opnieuw stadsrechten. Op 5 november 1815 kreeg Meppel van koning Willem I een eigen stadsreglement.

Meppel, gelegen in de pittoreske provincie Drenthe, is een charmant stadje dat een serene ontsnapping biedt aan het bruisende stadsleven. Met zijn experimentele straatjes, historische architectuur en automatische grachten fascineert Meppel bezoekers met zijn tijdloze schoonheid en ontspannen sfeer.

Wandel langs het netwerk van grachten dat door het hart van Meppel slingert, en bewonder de elegante grachtenpanden versierd met kleurrijke gevels en bloemrijke bloembakken.

Meppel beschikte ook over een levendige culturele scene, met kunstgalerijen, theaters en musea die het rijke erfgoed van de stad tientoonstellen. Geschiedenisliefhebbers kunnen het Drents Museum verkennen, dat een gevarieerde collectie kunstvoorwerpen, variërend van de prehistorie tot nu.

Natuurliefhebbers zullen hun hart ophalen in de liggende omgeving van Meppel, met volop mogelijkheden voor buitenrecreatie. Maak een ontspannen fietstocht door het magische landschap of geniet van een essentiële langs de rustige grachten, genoten van het idyllische landschap.

"Meppeler muggen" of muggenspuiters

De inwoners van Meppel worden ook wel “Meppeler muggen” of muggenspuiters genoemd, naar aanleiding van een volksverhaal, dat over meerdere plaatsen in de wereld bekend is. Het verhaal gaat dat op een nacht sommige inwoners, en de toenmalige klokkenluider Wouter Lambertus Veneboer, dachten dat de kerktoren in brand stond, omdat er een rookwolk om de Meppeler toren hing, maar het bleek een zwerm vuurvliegen of muggen te zijn.

In 1971 is een standbeeld geplaatst van dit volksverhaal, van Aart van den IJssel.

In het wapen van Meppel is de geschiedenis van de stad af te lezen: de drie klaverbladeren symboliseren de weidegrond rondom Meppel; de drie zwarte rechthoekjes stellen turven voor en staan voor de veenafgravingen en de turfhandel; de tien zilveren penningen in de rode rand vertegenwoordigen de tien zakken graan die het dorp Meppel met ingang van 1422 aan de kerk van Kolderveen (ligt naast Nijeveen, een dorpje dat aan Meppel grenst) betaalde.

Molen de Weert

https://www.molendeweert.nl/

Molen de Weert ligt aan de monding van het riviertje de Reest in Meppel.
Volgens de gevelsteen is de molen gebouwd in 1807.  Molen de Weert – in ere hersteld!     Eind jaren ’90 van de vorige eeuw is de molen geheel gerestaureerd. De karakteristieke ombouw rond de molen is weer in ere hersteld en wordt nu gebruikt door Stichting Welzijn voor haar activiteiten. Bovendien is de molen weer geheel maalvaardig gemaakt en draait nu elke zaterdagmiddag

 - 
Chinese (Simplified)
 - 
zh-CN
Dutch
 - 
nl
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Japanese
 - 
ja
Spanish
 - 
es