Workum, een pittoresk dorpje in de provincie Fryslân in Nederland, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en cultuur, die tot uiting komt in de goed bewaarde gebouwen, musea en monumenten.
Eén van de belangrijkste trekpleisters in Workum is het Jopie Huisman Museum. Het museum herbergt een collectie kunstwerken van de bekende Nederlandse schilder Jopie Huisman. Bezoekers kunnen zijn schilderijen en tekeningen bewonderen die de essentie van het dagelijks leven in Fryslân weergeven.
Een andere interessante plek in Workum is de Waag, een historisch gebouw dat tijdens de handelsdagen van vroeger werd gebruikt om goederen te wegen. De Waag herbergt nu een museum dat het verhaal vertelt van de geschiedenis en cultuur van het dorp.
Workum staat ook bekend om zijn indrukwekkende windmolens die dateren uit de 18e eeuw. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de Hervormde Molen en De Snip, twee van de windmolens die in hun oude glorie zijn hersteld.
Naast de rijke culturele en historische bezienswaardigheden biedt Workum bezoekers ook de kans om te genieten van buitenactiviteiten zoals fietsen, paardrijden en zeilen. Bezoekers kunnen fietsen en boten huren om het prachtige landschap en de Friese meren te verkennen.
Kortom, Workum is een bestemming die je zeker moet bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en buitenactiviteiten. De unieke mix van ouderwetse charme en moderne voorzieningen maakt het een perfecte vakantiebestemming voor gezinnen, stelletjes en individuele reizigers.
Diepe Dolte
De Diepe Dolte (Fries en officieel: Djippe Dolte) is een kanaal in de Friese stad Workum.
Aan de oostzijde van Workum gaat de Workumertrekvaart in westelijke richting na de Noorderbrug (Noarderbrêge) in de straat Algeraburren verder als Diepe Dolte. Het kanaal kruist de Beginebrug, loopt langs de 11Fountains-fontein Woeste leeuwen en kruist de Kettingbrug in de straat Lynbaen. In zuidelijke richting is er verbinding met de Burevaart. Het gedeelte van de Burevaart tot de Workumertrekvaart maakt deel uit van de route van de Elfstedentocht.
Gertrudis kerk
De laatgotische kerk van Workum ontstond eind 15e eeuw (1480) door uitbreiding met een koor van de eenbeukige voorganger van deze kerk. Deze kerk was gewijd aan de heilige Gertrudis, dochter van Pepijn de Oudere. Kort daarna werd ook een transept gebouwd. Rond 1515 werd begonnen met de vervanging van het oude eenbeukige schip door het huidige driebeukige hallenschip. Het werk ondervond stagnatie in deze onrustige periode voor Friesland vanwege de strijd tussen de Schieringers en de Vetkop
De oorsprong van het wapen is onbekend, maar het staat vast dat het wapen al sinds de 15e eeuw gebruikt werd op stadszegels. De halve adelaar komt vaak voor in Friese persoons- en overheidswapens en de lelies zijn, hoewel men aanvankelijk dacht dat deze hun oorsprong hadden in een persoonswapen, afkomstig uit de Mariaverering. Het aantal van drie stuks kan afgeleid zijn van de heilige drie-eenheid.
vrijstaande kerktoren
De vrijstaande kerktoren werd eveneens na 1523 gebouwd, maar bleef ook onvoltooid. Wel werd in 1613 een bekroning met een uivormige koepel op de tweede geleding van de toren aangebracht. In de toren hangen twee luidklokken. In 2007 brak van een van deze klokken de gietijzeren klepel af.